当前位置: 首页 >> 仲裁员 > 荣誉仲裁员
关于授予荣誉仲裁员光荣称号的办法

第一条 目的
    为了表彰对中国国际经济贸易仲裁委员会(下称贸仲委)和中国海事仲裁委员会(下称海仲委)事业作出突出贡献的资深仲裁员,特制定本办法。

第二条 荣誉称号
    对贸仲委或海仲委事业作出突出贡献的资深仲裁员,贸仲委或海仲委授予其贸仲委或者海仲委“荣誉仲裁员”光荣称号。
    荣誉仲裁员不列入仲裁员名册。

第三条 条件
    荣誉仲裁员应当具备下列条件:
    (一)独立公正、品德高尚;
    (二)在贸仲委、海仲委担任仲裁员15年以上;
    (三)中国籍人士担任贸仲委仲裁员承办案件150件以上,或者担任海仲委仲裁员承办案件30件以上,或者担任贸仲委仲裁员和海仲委仲裁员共承办案件150件以上的;外籍人士和港澳台地区人士担任贸仲委仲裁员承办案件30件以上,或者担任海仲委仲裁员承办案件10件以上,或者担任贸仲委仲裁员和海仲委仲裁员共承办案件30件以上的;
    (四)在国内外仲裁界、法学界或者相关领域具有重要影响;
    (五)年龄超过70周岁,不再列入仲裁员名册的。
    对贸仲委或者海仲委事业作出其他突出贡献的仲裁员,符合上述第(一)、(四)、(五)项条件的,也可授予荣誉仲裁员称号。

第四条 授予程序
    荣誉仲裁员光荣称号授予工作不定期举行。
    授予程序为:
    (一)贸仲委秘书局处室、分会(中心)秘书处、海仲委秘书处推荐;
    (二)贸仲委秘书长办公会议研究;
    (三)贸仲委和海仲委仲裁员资格审查考核委员会审议;
    (四)贸仲委和海仲委主任会议决定。

第五条 本办法于2011年11月14日由贸仲委和海仲委第十七届委员会第七次主任联席会议批准,自批准之日起实施。